• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DELIKATNE FLACZKI PO RZYMSKU

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg flaczków
  • 500 g pomidorów pelati
  • 70 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 g sera Pecorino Romano ChNP
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 4-5 listków mięty
  • 3 goździki (opcjonalnie)
  • 3 szczypty soli
  • pikantna papryczka - peperoncino – wg uznania
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Flaczki, które sprzedaje rzeźnik co prawda są już czyste ale lepiej jest je gotować przez 10-15 minut, aby lepiej je odtłuścić. Następnie płuczemy je i kroimy w paski. 

Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku oraz umyte, obrane i drobno pokrojone warzywa. Kiedy składniki się zrumienią, dodajemy flaczki. Przyprawiamy je solą, papryczką, goździkami, miętą i 100 g sera pecorino. Dokładnie mieszamy drewnianą szpatułką i gotujemy na niskim ogniu około 20 minut pamiętając, by od czasu do czasu mieszać, aby nie przywierały.

Gdy potrawa tylko lekko się zarumieni i nieco odparuje, zwiększamy ogień i dodajemy białe wino, a następnie pozwalamy mu odparować pozostawiając tylko delikatny aromat wina . Teraz dodajemy obrane pomidory, mieszamy i gotujemy przez 10 minut z pokrywką, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. 

Wlewamy następnie szklankę wody, ponownie przykrywamy i kończymy gotowanie – od czasu do czasu mieszając – przez około godzinę, a przynajmniej do czasu degustacji, wówczas  flaczki pozostaną bardzo miękkie i nie będą „gumowate”. Sos powinien być dobrze zredukowany. Wykładamy flaczki na talerze, oprószamy serem i miętą. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra