Sposób przygotowania:
Flaczki, które sprzedaje rzeźnik co prawda są już czyste ale lepiej jest je gotować przez 10-15 minut, aby lepiej je odtłuścić. Następnie płuczemy je i kroimy w paski.
Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku oraz umyte, obrane i drobno pokrojone warzywa. Kiedy składniki się zrumienią, dodajemy flaczki. Przyprawiamy je solą, papryczką, goździkami, miętą i 100 g sera pecorino. Dokładnie mieszamy drewnianą szpatułką i gotujemy na niskim ogniu około 20 minut pamiętając, by od czasu do czasu mieszać, aby nie przywierały.
Gdy potrawa tylko lekko się zarumieni i nieco odparuje, zwiększamy ogień i dodajemy białe wino, a następnie pozwalamy mu odparować pozostawiając tylko delikatny aromat wina . Teraz dodajemy obrane pomidory, mieszamy i gotujemy przez 10 minut z pokrywką, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.
Wlewamy następnie szklankę wody, ponownie przykrywamy i kończymy gotowanie – od czasu do czasu mieszając – przez około godzinę, a przynajmniej do czasu degustacji, wówczas flaczki pozostaną bardzo miękkie i nie będą „gumowate”. Sos powinien być dobrze zredukowany. Wykładamy flaczki na talerze, oprószamy serem i miętą.