• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
DESER Z AMARETTI I KASZTANAMI

DESER Z AMARETTI I KASZTANAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g kasztanów
  • 1 mały kieliszek likieru Amaretto
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g amaretti

DESER Z AMARETTI I KASZTANAMI

PRZYGOTOWANIE

Pokrój kasztany, następnie ugotuj je w szybkowarze przez 15 minut lub w normalnym rondlu przez 30 minut. Następnie osusz i obierz je ze skórki (jest to dość pracochłonna operacja, jeśli nie masz dużo czasu, możesz kupić kasztany już ugotowane). Włóż kasztany do miksera i zmiksuj je. Dodaj kieliszek amaretto, mascarpone, laskę wanilii, cukier puder i ponownie zmiksuj.

Przesiej pure przez sitko, aby usunąć grudki lub ślady kasztanowej skórki, uzyskując kremową mieszankę. Czekoladę połam na małe kostki i rozpuść w rondelku. Dodaj masło, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj ją do kasztanów i kremu mascarpone. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i umieść krem ​​w rękawie cukierniczym, a następnie wypełnij nią 4 małe filiżanki lub małe szklanki.

Na koniec pokrusz i dodaj dużą łyżkę do każdego kieliszka.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra