• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
domowe_maslo_A

DOMOWE MASŁA SMAKOWE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Masło - baza:

  • 1 l śmietany
  • 50 g masła
  • 50 g kefiru

Masło ziołowe:

  • Po 20 g: natki pietruszki, bazylii, mięty
  • ¾ główki fioletowego czosnku

Masło cynamonowo-waniliowe:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii (używamy tylko miąższ)
  • 3 łyżki Jack'a Daniels’a

Masło pomidorowe z tabasco:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Mutti
  • 2 łyżKi TABASCO® Chipotle
  • 1 łyżka wędzonej papryki

Masło miodowo-pistacjowe:

  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 200 g pistacji

Masło czekoladowe:

  • 100 g czekolady gorzkiej 78%, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Podstawowa receptura na masło znajduje się poniżej. Każda następna zmienia się tylko w składnikach decydujących o smaku poszczególnego masła.

Masło – baza

Doprowadzamy wszystkie składniki do temperatury pokojowej, masło i kefir powinny stopić się jednorodnie w śmietanie i następnie „dojrzeć” w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy wszystkie składniki do misy miksera i miksujemy, dopóki nie będzie gotowe i powstanie właściwe masło. Masło płuczemy dużą ilością zimnej wody, aż nie uwolni więcej maślanki, której możemy użyć do zrobienia np. naleśników.

Masło ziołowe

Mieszamy miękkie masło trzepaczką i dodajemy pietruszkę oraz inne drobno posiekane zioła, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Dobrze mieszamy, przepuszczamy przez sito, usuwamy większe kawałki czosnku, formujemy i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Pozostałe masła przygotowujemy tak jak masło ziołowe, pomijając etap przepuszczania przez sitko.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra