• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DOMOWY MAKARON Z CIECIORKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby) - zupa:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu

Maltagliati - Makaron regionu Emilia-Romagna:

  • 200 g semoliny
  • 2 jajka L
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

Zupa

Wieczorem wkładamy ciecierzycę do wody – wystarczy 12 godzin przed gotowaniem. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w dużej ilości wody przez około 2 godziny, aż ziarna będą miękkie. Solimy tylko na końcu.

W rondelku rumienimy czosnek na oliwie (około 4-5 łyżek stołowych) i rozmaryn.

Usuwamy czosnek, dodajemy ponad połowę ilości ciecierzycy z częścią wody do gotowania, tak aby przykryć ciecierzycę w garnku. Pozostałą ilość miksujemy i dodajemy do zupy.

Maltagliati

Do miski wsypujemy mąkę, rozbijamy jajka do środka, dodajemy 1 łyżkę wody i 1 oliwy z oliwek.

Zaczynamy wyrabiać widelcem, a następnie kontynuujemy dłońmi, aż do chwili, gdy uzyskamy jednorodne ciasto. 

Przykrywamy folią i odkładamy ciasto na co najmniej 30 minut.

Po odpoczynku rozwałkujemy je i pokroimy w nieregularne prostokąty – MALTAGLIATI.

Zagotowujemy wodę, doprawiamy solą i wrzucamy makaron. Gotujemy przez około 2-3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody do gotowania w zależności od pożądanej konsystencji.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra