Sposób przygotowania
Zupa
Wieczorem wkładamy ciecierzycę do wody – wystarczy 12 godzin przed gotowaniem. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w dużej ilości wody przez około 2 godziny, aż ziarna będą miękkie. Solimy tylko na końcu.
W rondelku rumienimy czosnek na oliwie (około 4-5 łyżek stołowych) i rozmaryn.
Usuwamy czosnek, dodajemy ponad połowę ilości ciecierzycy z częścią wody do gotowania, tak aby przykryć ciecierzycę w garnku. Pozostałą ilość miksujemy i dodajemy do zupy.
Maltagliati
Do miski wsypujemy mąkę, rozbijamy jajka do środka, dodajemy 1 łyżkę wody i 1 oliwy z oliwek.
Zaczynamy wyrabiać widelcem, a następnie kontynuujemy dłońmi, aż do chwili, gdy uzyskamy jednorodne ciasto.
Przykrywamy folią i odkładamy ciasto na co najmniej 30 minut.
Po odpoczynku rozwałkujemy je i pokroimy w nieregularne prostokąty – MALTAGLIATI.
Zagotowujemy wodę, doprawiamy solą i wrzucamy makaron. Gotujemy przez około 2-3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody do gotowania w zależności od pożądanej konsystencji.