• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
DORSZ Z POMIDORAMI I ZIEMNIAKAMI

DORSZ Z POMIDORAMI I ZIEMNIAKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby:

  • 1,5 kg dorsza
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kawałki
  • 500 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 torebeczka szafranu
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • sproszkowany kumin
  • wywar warzywny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • mąka
  • sól, pieprz

DORSZ Z POMIDORAMI I ZIEMNIAKAMI

PRZYGOTOWANIE

Kroimy rybę w 5-centymetrowe plastry. Namaczamy je w wodzie przez 48 godzin, zmieniając wodę co 6 godzin. Po tym czasie płuczemy rybę i zanurzamy ją  na 3 godziny w mleku.  

Rozgrzewamy oliwę na patelni i po obtoczeniu dorsza w mące, smażymy go. Kiedy ryba będzie złota, wyjmujemy ją na papierowy ręcznik.  

Na patelni podsmażamy cebulę z oliwą, a następnie dodajemy pulpę pomidorową MUTTI i gotujemy wszystko przez 20 minut. Dodajemy ziemniaki i bulion warzywny. Przykrywamy, gotujemy około 15 minut. 

W małej misce rozpuszczamy szafran z 3 łyżkami ciepłej wody. 

Do dużej miski dodajemy szafran rozpuszczony w wodzie, kminek, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, a potem dodajemy wszystko na patelnię z ziemniakami, gotując przez kolejne 7-8 minut. Serwujemy!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra