• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
gnocchi z dyni podane na patelni

DYNIOWE GNOCCHI Z RICOTTĄ I SEZAMEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g pieczonej dyni
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 20g imbiru świeżego – startego
  • 1 cytryna
  • 100 g sezamu

DYNIOWE GNOCCHI Z RICOTTĄ I SEZAMEM

Sposób przygotowania

Dynię blendujemy do konsystencji puree. Dodajemy ricottę, ser Parmigiano, jajko, gałkę muszkatołową i sok z utartego imbiru oraz sól. Mieszamy wszystko i w zależności od konsystencji zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną, dopóki nie otrzymamy zwartej i gładkiej masy.

Formujemy gnocchi, robiąc najpierw wałki o 3 cm grubości i kroimy potem w swoiste gnocchi. Widelcem lekko ugniatamy nadając im kształt. W międzyczasie prażymy sezam na suchej patelni, następnie dodajemy masło.

Gnocchi wrzucamy do wrzącej osolonej wody, a kiedy nasze gnocchi wynurza się na powierzchnię, wrzucamy je bezpośrednio na patelnię, a potem serwujemy. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra