• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DYNIOWY CHEESCAKE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I SOLĄ MORSKĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 250 g biszkoptów owsianych
  • 130 g masła
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 170 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka typu philadelfia
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 150 g miąższu z dyni (pieczonego i odciśniętego z wody)
  • 100 g ciemnej czekolady

Ganache

  • 80 g śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego

Dodatkowo

  • płatki soli

PRZYGOTOWANIE

W mikserze blendujemy biszkopty.

W mikrofalówce rozpuszczamy masło. W miseczce mieszamy biszkopty z kakao, rozpuszczonym masłem i miodem. Powstałą masę przekładamy do formy do pieczenia wkładamy do lodówki.

W między czasie robimy krem.

Mieszamy ser philadelphia z ricottą do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jogurt, cukier, jajka jedno po drugim, dynię przeciśniętą przez sito i pokruszoną czekoladę.

Podgrzewamy piekarnik do 180 st C i wlewamy krem na wcześniej przygotowany biszkopt i pieczemy 40 min. Wyłączamy i zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami do momentu, aż ostygnie.

W między czasie przygotowujemy ganache. Do rondelka dodajemy śmietanę i podgrzewamy ją ale nie doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko osiągnie temperaturę ok 85 st C odstawiamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, dodajemy syrop klonowy i olej ryżowy.

Wyciągamy ciasto z tortownicy przekładamy na kratę do pieczenia i oblewamy ganache.

Chłodzimy przez ok pół godziny.

Przed podaniem posypujemy płatkami soli.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra