• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

EKLERKI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto

  • 130 g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę i masło do natłuszczenia
  • 4 jajka wiejskie, ubite

Nadzienie

  • 400 ml bitej śmietany
  • 10 łyżeczek przesianego cukru pudru
  • 2 laski wanilii

Polewa

  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obficie nasmarować blachę do pieczenia masłem.

Przesiać mąkę na papier pergaminowy.

Wlać 240 ml wody na średniej wielkości patelnię z solą i masłem i lekko podgrzać, aż masło stopi się całkowicie – nie dopuścić, by woda się zagotowała i zaczęła parować. Szybko doprowadzić mieszankę do wrzenia i jednym ruchem wsypać do niej całość mąki. Zdjąć patelnię z ognia i ubić jej zawartość drewnianą łyżką – bez obaw, na początku mieszanina będzie wyglądać na nieapetyczną papkę, ale po chwili składniki się połączą w gładkie gęste ciasto.

Umieścić patelnię na małym ogniu i ubijać ciasto przez mniej więcej minutę, aby je lekko podsmażyć – powinno odchodzić od brzegów patelni i sklejać się w gładką, błyszczącą kulę. Przełożyć ciasto do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie letnie.

Ubić jajka w misce, a następnie stopniowo dodawać je do ciasta, mieszając mikserem lub drewnianą łyżką, ubijając każdorazowo po dodaniu nowej porcji (być może nie będzie potrzebne całe jajko). Ciasto powinno być bardzo błyszczące, o konsystencji pasty i powinno spadać z łyżki przy lekkim potrząśnięciu.

Łyżką przełożyć ciasto do torebki z rurką i wycisnąć 12 pasków o długości 10 cm na natłuszczoną blachę do pieczenia.

Skropić blachę, nie ciasto, kilkoma kroplami wody i piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie bez otwierania piekarnika zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez 10 minut lub, aż będzie złoto-brązowe i chrupkie.

Wyjąć blachę z pieca i ostrożnie zrobić niewielki otwór z boku każdego eklerka, żeby para mogła się wydostać na zewnątrz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut lub do czasu, kiedy ciasto będzie całkiem chrupkie. Wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia.

Aby przygotować nadzienie, ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym w misce na sztywną masę.

Kiedy eklerki wystygną, rozciąć każdy z boku i napełnić kremem.

Roztopić czekoladę w misce umieszczonej nad powierzchnią gotującej się wody (dno miski nie może dotykać wody), a następnie lekko ostudzić rozpuszczoną czekoladę. Zanurzyć górną część eklerków w czekoladzie i pozostawić do stwardnienia czekolady przed podaniem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra