• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
FETTUCINI Z KREWETKAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

FETTUCINI Z KREWETKAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 400 g makaronu fettuccini
  • 600 g krewetek
  • 300 g pomidorków koktajlowych Mutti
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 szalotka
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 50 g wody
  • sól i pieprz
  • kilka liści bazylii

FETTUCINI Z KREWETKAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

PRZYGOTOWANIE

Makaron

1 kg mąki

12 jajek 

Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). 

Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.

Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta. 

Krewetki

Myjemy krewetki i odcinamy główki. Za pomocą ostrego nożyka delikatnie wycinamy ze środka czarne jelito. 

Do rondelka wkładamy odkrojone główki krewetek, dodajemy 10 g oliwy, ząbek czosnku, drobno pokrojoną szalotkę i dwa, przekrojone na pół pomidorki. Wszystko podgotowujemy przez kilka minut. Dodajemy wino i wodę, gotujemy dalej na wolnym ogniu. Główki krewetek lekko rozgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. 

Na patelni podsmażamy drugi ząbek czosnku z 40 g oliwy. Dodajemy pozostałą część przekrojonych na pół pomidorów, solimy i podsmażamy je na mocnym ogniu przez kilka minut do momentu odparowania całej wody i powstania jednolitego sosu. 

Dodajemy krewetki i podgotowujemy je razem z sosem przez kolejne kilka minut. 

Przez sitko przefiltrowujemy powstały w rondelku sos z główek z krewetek. Łączymy go z krewetkami i sosem pomidorowym. 

Fettucini gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do gotującego się sosu. Doprawiamy liśćmi bazylii. 

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra