Pokrój mięso w 4 cm plastry. Owiń plastry szynką, szałwią a następnie zwiąż je sznurkiem. Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym masłem i kilkoma kroplami oliwy z obu stron- całość podgrzewaj przez ok 5 minut. Zdejmij mięso z ognia i każdy kawałek owiń w folię aluminiowa. W międzyczasie przygotuj sos: pokrój gorgonzolę w mniejsze kawałki, do patelni w której podsmażałeś mięso wlej śmietanę i dodaj do niej kawałki sera. Podgrzewaj delikatnie na małym ogniu, aż gorgonzola się rozpuści. Gdy sos będzie gotowy polej nim gotowe rolady.
Filety wieprzowe
czas wykonania: 30 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 800 g wieprzowiny
- 8 plastrów Pancetta
- 8 liści szałwii
- 45 g masła klarowanego
- Oliwa Monini Classico
- Sól i pieprz
- Śmietana 250 g
- Gorgonzola 60g
- Sól