• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 110 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 g cienko pokrojonego boczku
  • 150 g sera Taleggio
  • 50 g śmietanki 30%
  • 30 g mleka

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

PRZYGOTOWANIE

Boczek wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do180 st C na funkcji grill przez ok 10 min.

Przygotowujemy dynię. Obieramy ją ze skóry, usuwamy wnętrze, włókna i nasiona. Kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy ją oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na ok 15 min.

Upieczoną dynię przekładamy do blendera. Dodajemy jajka, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy.

Gotowy mus przekładamy do przygotowanych wcześniej 6 foremek do pieczenia i przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na funkcję pary na ok 25 min.

W międzyczasie przygotowujemy krem z sera Taleggio. Ser kroimy w kostkę i przekładamy do garnuszka z podgrzanym mlekiem. Dodajemy rozmaryn i całość dokładnie rozpuszczamy. Pod koniec gotowania wyjmujemy rozmaryn.

Krem wykładamy na płaski talerz, na środek którego wykładamy flan i dekorujemy boczkiem. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra