FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO
PRZYGOTOWANIE
Boczek wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do180 st C na funkcji grill przez ok 10 min.
Przygotowujemy dynię. Obieramy ją ze skóry, usuwamy wnętrze, włókna i nasiona. Kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy ją oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na ok 15 min.
Upieczoną dynię przekładamy do blendera. Dodajemy jajka, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy.
Gotowy mus przekładamy do przygotowanych wcześniej 6 foremek do pieczenia i przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na funkcję pary na ok 25 min.
W międzyczasie przygotowujemy krem z sera Taleggio. Ser kroimy w kostkę i przekładamy do garnuszka z podgrzanym mlekiem. Dodajemy rozmaryn i całość dokładnie rozpuszczamy. Pod koniec gotowania wyjmujemy rozmaryn.
Krem wykładamy na płaski talerz, na środek którego wykładamy flan i dekorujemy boczkiem. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.