PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm), solimy, mieszamy z oliwą, odstawimy żeby puściła sok.
Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i na koniec dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Blachę natłuszczamy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy grubą solą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Focaccię pieczemy w nagrzewamy do 200 stopni C piekarniku przez ok.45 minut, póki nie zrobi się złota.