Sposób przygotowania:
Focaccia:
Łączymy mąkę, mleko, 120 g wody, drożdże i miód. Wyrabiamy 4, 5 minut, dodajemy resztę wody, oliwę i sól. Formujemy kulę, wkładamy do pojemnika i przykrywamy folią aż ciasto podwoi objętość.
Rozciągamy i rozkładamy na wysmarowanej oliwą blasze i ZOSTAWIAMY DO ODPOCZYNKU NA JESZCZE 1 GODZINĘ. Po tym czasie wkładamy focaccię do rozgrzanego na 230 stopni (funkcja statyczna) i pieczemy 10 minut.
Na wierzch
Myjemy sałatę i rwiemy w kawałki. Na patelni rumienimy czosnek i wrzucamy sałatę na kilka minut, osalamy i przyprawiamy pieprzem.
Wyjmujemy foccacię, dodajemy mozzarellę w kawałeczkach, warzywa i ponownie pieczemy w 220°C przez 4 minuty. Znów wyjmujemy naszą focaccię i kładziemy szynkę parmeńską.