• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

FOCACCIA Z SAŁATĄ RZYMSKĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 1 focaccię 30 x 40 cm

  • 400 g mąki typ 800, np. Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 100 g mąki (typ 1300-1700)
  • 170 g wody
  • 150 g mleka 3,2%
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 10 g oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki miodu

Na wierzch:

  • 60 g sera mozzarella
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 200 g sałaty rzymskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Focaccia:

Łączymy mąkę, mleko, 120 g wody, drożdże i miód. Wyrabiamy 4, 5 minut, dodajemy resztę wody, oliwę i sól. Formujemy kulę, wkładamy do pojemnika i przykrywamy folią aż ciasto podwoi objętość. 

Rozciągamy i rozkładamy na wysmarowanej oliwą blasze i ZOSTAWIAMY DO ODPOCZYNKU NA JESZCZE 1 GODZINĘ. Po tym czasie wkładamy focaccię do rozgrzanego na 230 stopni (funkcja statyczna) i pieczemy 10 minut. 

Na wierzch

Myjemy sałatę i rwiemy w kawałki. Na patelni rumienimy czosnek i wrzucamy sałatę na kilka minut, osalamy i przyprawiamy pieprzem. 

Wyjmujemy foccacię, dodajemy mozzarellę w kawałeczkach, warzywa i ponownie pieczemy w 220°C przez 4 minuty. Znów wyjmujemy naszą focaccię i kładziemy szynkę parmeńską. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra