PRZYGOTOWANIE
W garnku z osoloną wodą gotujemy ziemniaki tak, aby nie były zbyt mocno ugotowane.
W międzyczasie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni z odrobiną masła. Jak tylko się zarumieni dodajemy wino i kontynuujemy smażenie cebuli, aż zmięknie.
Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok pół centymetra. W miseczce delikatnie mieszamy ziemniaki z pancettą, podsmażoną cebulą i odstawiamy, aby przeszły smakiem.
W garnuszku rozpuszczamy obrany ze skóry ser gorgonzola i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Natłuszczamy 4 naczynia żaroodporne o średnicy 18-20 cm i w każdym z nich wykładamy 4 plastry pancetty formując krzyż, tak aby połowa pancetty wychodziła poza naczynie. Na wierzch wykładamy ziemniaki z pancettą i cebulą, do wysokości naczynia. Całość oblewamy rozpuszczonym serem gorgonzola, przykrywamy pancettą, która wychodziła poza naczynie i przekładamy do nagrzanego do 250st C piekarnika na 13-15 min. Pieczemy do momentu, aż z wierzchu zrobi się chrupiąca skorupka.