• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

FRANCUSKA ZAPIEKANKA TARTIFLETTE Z ZIEMNIAKAMI, CEBULĄ I PANCETTĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 140 g plastrów wędzonej pancetty
  • 300 g sera Gorgonzola
  • 50 g masła
  • 1 duża cebula
  • 70 ml śmietany 36%
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

W garnku z osoloną wodą gotujemy ziemniaki tak, aby nie były zbyt mocno ugotowane.

W międzyczasie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni z odrobiną masła. Jak tylko się zarumieni dodajemy wino i kontynuujemy smażenie cebuli, aż zmięknie.

Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok pół centymetra. W miseczce delikatnie mieszamy ziemniaki z pancettą, podsmażoną cebulą i odstawiamy, aby przeszły smakiem.

W garnuszku rozpuszczamy obrany ze skóry ser gorgonzola i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.

Natłuszczamy 4 naczynia żaroodporne o średnicy 18-20 cm i w każdym z nich wykładamy 4 plastry pancetty formując krzyż, tak aby połowa pancetty wychodziła poza naczynie. Na wierzch wykładamy ziemniaki z pancettą i cebulą, do wysokości naczynia. Całość oblewamy rozpuszczonym serem gorgonzola, przykrywamy pancettą, która wychodziła poza naczynie i przekładamy do nagrzanego do 250st C piekarnika na 13-15 min. Pieczemy do momentu, aż z wierzchu zrobi się chrupiąca skorupka.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra