Sposób przygotowania:
Umieszczamy ryż w rondelku z mlekiem i wodą, dodajemy grubą sól i skórkę wyciętej spiralnie cytryny. Gotujemy, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie całość płynów. Mieszamy podczas gotowania, które zajmie ok. 40 minut. Dodajemy masło i wszystko ponownie mieszamy. Przenosimy masę do szklanej miski, aby dobrze schłodzić ryż, po czym umieszczamy go w lodówce na całą noc.
Kolejnym krokiem będzie połączenie ryżu z 2 żółtkami i wymieszanie. Dolewamy likier, przyprawy i przesianą mąkę z drożdżami. W innej misce, ubijamy na sztywno 2 białka i włączamy je do masy bardzo delikatnie mieszając, w kierunku od dołu do góry. Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na trochę w lodówce.
Smażenie:
Rozgrzewamy olej. Kiedy temperatura osiągnie 175 stopni (lub kiedy zanurzając końcówkę wykałaczki, wokół niej nie utworzą się pęcherzyki powietrza) , smażymy nasze frittelle używając przy tym dwóch łyżeczek, często je obracając, aż będą pięknie złote. Wyjmujemy je na papier kuchenny i od razu obtaczamy w cukrze. Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią gotowe frittelle.