• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

FRITELLE RYŻOWE Z CZEKOLADĄ NA RYŻU RISO GALLO ROSSO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 dn

poziom trudniości: łatwy

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 80 g ryżu Riso Gallo rosso
  • 400 g mleka
  • 60 g drobnego cukru
  • szczypta grubej soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka z cytryny bio wycięta spiralnie
  • 15 g masła (lub smalcu)
  • 1 całe jajko + 1 żółtko (zachowujemy białko)
  • 4 g drożdży cukierniczych
  • 10 g likieru anyżowego (lub inny, jaki lubisz)
  • 40 g mąki typu 00
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy bio
  • drobny cukier do obtoczenia
  • olej arachidowy do smażenia
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady min. 64%

Sposób przygotowania:

Umieszczamy ryż w rondelku z mlekiem i wodą, dodajemy grubą sól i skórkę wyciętej spiralnie cytryny. Gotujemy, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie całość płynów. Mieszamy podczas gotowania, które zajmie ok. 40 minut.  Dodajemy masło i wszystko ponownie mieszamy. Przenosimy masę do szklanej miski, aby dobrze schłodzić ryż, po czym umieszczamy go w lodówce na całą noc.

Kolejnym krokiem będzie połączenie ryżu z 2 żółtkami i wymieszanie. Dolewamy likier, przyprawy i przesianą mąkę z drożdżami. W innej misce, ubijamy na sztywno 2 białka i włączamy je do masy bardzo delikatnie mieszając, w kierunku od dołu do góry. Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na trochę w lodówce.

Smażenie:

Rozgrzewamy olej. Kiedy temperatura osiągnie 175 stopni (lub kiedy zanurzając końcówkę wykałaczki, wokół niej nie utworzą się pęcherzyki powietrza) , smażymy nasze frittelle używając przy tym dwóch łyżeczek, często je obracając, aż będą pięknie złote. Wyjmujemy je na papier kuchenny i od razu obtaczamy w cukrze. Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią gotowe frittelle.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra