ZIEMNIACZANE GNOCCHI Z PIEMONTU FASZEROWANE GORGONZOLĄ PICCANTE CHNP PODANE Z SOSEM ORZECHOWYM
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuszczamy masło. Myjemy gruszkę, obieramy ją ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z orzechami. Doprawiamy solą i podsmażamy przez kilka minut. Odstawiamy.
W garnku z osoloną wodą gotujemy umyte wcześniej ziemniaki w mundurkach przez 15-20 min, lub w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu studzimy je, obieramy ze skóry i robimy puree. Następnie puree przekładamy na stolnicę, mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy wałeczki i wycinamy gnocchi o długości ok 1 cm. W środku każdego gnocchi za pomocą palca robimy dziurkę do której wkładamy odrobinę sera gorgonzola. Zamykamy gnocchi formując kuleczkę i powtarzamy czynność do wyczerpania zapasu gorgonzoli. Gnocchi obtaczamy w mące, dzięki czemu nie skleją się.
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3 min, uważając, aby nie rozpadły się. Jak tylko wypłyną na wierzch gotującej się wody odcedzamy je i przekładamy na patelnię z orzechami, gruszką i oprószamy posiekaną pietruszką. Mieszamy je przez kilka minut na lekkim ogniu. Przed podaniem oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.