• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
GNOCCHI FASZEROWANE GORGONZOLĄ

GNOCCHI FASZEROWANE GORGONZOLĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g białych ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 150 g gruszki
  • 50 g masła
  • 100 g pikantnej gorgonzoli
  • posiekana pietruszka
  • 100 g posiekanych orzechów
  • sól i pieprz
  • tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP

ZIEMNIACZANE GNOCCHI Z PIEMONTU FASZEROWANE GORGONZOLĄ PICCANTE CHNP PODANE Z SOSEM ORZECHOWYM

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy masło. Myjemy gruszkę, obieramy ją ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z orzechami. Doprawiamy solą i podsmażamy przez kilka minut. Odstawiamy.

W garnku z osoloną wodą gotujemy umyte wcześniej ziemniaki w mundurkach przez 15-20 min, lub w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu studzimy je, obieramy ze skóry i robimy puree. Następnie puree przekładamy na stolnicę, mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy wałeczki i wycinamy gnocchi o długości ok 1 cm. W środku każdego gnocchi za pomocą palca robimy dziurkę do której wkładamy odrobinę sera gorgonzola. Zamykamy gnocchi formując kuleczkę i powtarzamy czynność do wyczerpania zapasu gorgonzoli. Gnocchi obtaczamy w mące, dzięki czemu nie skleją się. 

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3 min, uważając, aby nie rozpadły się. Jak tylko wypłyną na wierzch gotującej się wody odcedzamy je i przekładamy na patelnię z orzechami, gruszką i oprószamy posiekaną pietruszką. Mieszamy je przez kilka minut na lekkim ogniu. Przed podaniem oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra