GNOCCHI Z MAŁŻAMI I ZIELONYM PESTO
Sposób przygotowania
Gotujemy ziemniaki ze skórkami w napełnionym osoloną wodą garnku. Kiedy będą ugotowane, obieramy je i przepuszczamy przez praskę kładąc je na blacie. Formujemy po środku otwór, wsypujemy do centrum mąkę, jajko i zaczynamy wyrabiać. W tym momencie zaczynamy formować odpowiedniej długości cylindry, aby pociąć je na kawałki – mniej więcej równe. W ten sposób otrzymujemy gnocchi. Teraz możemy porobić na nich wzór – charakterystyczny dla tego rodzaju włoskich kopytek, np. za pomocą widelca lub specjalnego wzornika. Gotowe do użycia gnocchi albo gotujemy albo mrozimy na inny czas.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy w szerokiej patelni, wrzucamy małże, natkę pietruszki, obrany, cały ząbek czosnku i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy dobrze oczyszczone małże. Nakrywamy pokrywką i zostawiamy, aż muszle się otworzą. Kiedy wszystkie mięczaki będą otwarte wyjmujemy je z patelni i odcedzamy je przez gruby durszlak do rondla NAKRYTEGO GAZĄ! Te, które się nie otworzą – wyrzucamy.
Na oddzielnej patelni rumienimy znów czosnek i po kilku minutach wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę i gotujemy na większym ogniu przez kilka minut. Kiedy lekko się skurczą i podgotują, dodajemy uprzednio odfiltrowaną wodę z gotowania mięczaków. Następnie dodajemy mięczaki – częściowo wyjęte z muszelek, a częściowo pozostawione. W tym momencie gotujemy gnocchi w osolonej wodzie. Wyciągamy je cedzakiem wtedy, kiedy wypłyną na powierzchnię.
W miseczce mieszamy nasze pesto z paroma łyżkami wody z gotowania.
Od razu przenosimy gnocchi do patelni z mięczakami, mieszamy z dużą garścią posiekanej natki pietruszki. Na koniec serwujemy każdą porcję z łyżką płynnego pesto.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.