• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GNOCCHI Z MAŁŻAMI I ZIELONYM PESTO

GNOCCHI Z MAŁŻAMI I ZIELONYM PESTO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1 jajko

Mule:

  • 600 g gnocchi ziemniaczanych
  • 800 g małży
  • 6 pomidorów
  • 60 g pesto
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

GNOCCHI Z MAŁŻAMI I ZIELONYM PESTO

Sposób przygotowania 

Gotujemy ziemniaki ze skórkami w napełnionym osoloną wodą garnku. Kiedy będą ugotowane, obieramy je i przepuszczamy przez praskę kładąc je na blacie. Formujemy po środku otwór, wsypujemy do centrum mąkę, jajko i zaczynamy wyrabiać. W tym momencie zaczynamy formować odpowiedniej długości cylindry, aby pociąć je na kawałki – mniej więcej równe. W ten sposób otrzymujemy gnocchi. Teraz możemy porobić na nich wzór – charakterystyczny dla tego rodzaju włoskich kopytek, np. za pomocą widelca lub specjalnego wzornika. Gotowe do użycia gnocchi albo gotujemy albo mrozimy na inny czas.

Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy w szerokiej patelni, wrzucamy małże, natkę pietruszki, obrany, cały ząbek czosnku i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy dobrze oczyszczone małże. Nakrywamy pokrywką i zostawiamy, aż muszle się otworzą. Kiedy wszystkie mięczaki będą otwarte wyjmujemy je z patelni i odcedzamy je przez gruby durszlak do rondla NAKRYTEGO GAZĄ! Te, które się nie otworzą – wyrzucamy.

Na oddzielnej patelni rumienimy znów czosnek i po kilku minutach wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę i gotujemy na większym ogniu przez kilka minut. Kiedy lekko się skurczą i podgotują, dodajemy uprzednio odfiltrowaną wodę z gotowania mięczaków. Następnie dodajemy mięczaki – częściowo wyjęte z muszelek, a częściowo pozostawione. W tym momencie gotujemy gnocchi w osolonej wodzie. Wyciągamy je cedzakiem wtedy, kiedy wypłyną na powierzchnię.

W miseczce mieszamy nasze pesto z paroma łyżkami wody z gotowania. 

Od razu przenosimy gnocchi do patelni z mięczakami, mieszamy z dużą garścią posiekanej natki pietruszki. Na koniec serwujemy każdą porcję z łyżką płynnego pesto.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra