GNOCCHI Z RAGOUT Z KIEŁBASĄ I PECORINO ROMANO ChNP
Przygotowanie sosu
Warzywa i zioła kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na zimną oliwę wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 10 min ciągle mieszając.
Z kiełbasy zdejmujemy skórę i rozdrabniamy jej zawartość. Wrzucamy ją na gorącą patelnię i podsmażamy do momentu, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy wino i gotujemy 10 min ciągle mieszając.
Dodajemy passatę pomidorową Mutti i rozpuszczony wcześniej w wodzie koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 35-45 min. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy.
Przygotowanie gnocchi
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach do momentu, aż zaczną robić się miękkie ale nie rozgotowane. Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skóry. Wyciskamy je przez prasę. Rozkładamy na stolnicy, dodajemy roztrzepane jajko, 120 g mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Pozostawiamy na 15 min.
Posypujemy stolnicę resztą mąki ziemniaczanej i przekładamy na nią gotowe ciasto. Rozwałkowujemy je na wałeczki i za pomocą ostrego noża kroimy na małe kawałeczki wielkości ok 2 cm. Delikatnie rolujemy każde powstałe gnocchi na tarkę aby nadać im charakterystyczny kształt.
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch. Za pomocą cedzaka wyjmujemy gnocchi i mieszamy z sosem. Na koniec oprószamy tartym serem pecorino romano.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.