• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GNOCCHI Z RAGOUT Z KIEŁBASĄ I PECORINO ROMANO ChNP

GNOCCHI Z RAGOUT Z KIEŁBASĄ I PECORINO ROMANO ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 700 g mącznych ziemniaków (najlepiej żółtych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 120 g mąka ziemniaczana + odrobina do uformowania gnocchi

Ragout:

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 10 g natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 400 g świeżej, dojrzewającej kiełbasy
  • 100 g wytrawnego wina
  • 400 g passaty pomidorowej Mutti
  • 200 g ciepłej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 g tartego sera pecorino romano ChNP

GNOCCHI Z RAGOUT Z KIEŁBASĄ I PECORINO ROMANO ChNP

Przygotowanie sosu

Warzywa i zioła kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na  zimną oliwę wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 10 min ciągle mieszając. 

Z kiełbasy zdejmujemy skórę i rozdrabniamy jej zawartość. Wrzucamy ją na gorącą patelnię i podsmażamy do momentu, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy wino i gotujemy 10 min ciągle mieszając. 

Dodajemy passatę pomidorową Mutti i rozpuszczony wcześniej w wodzie koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 35-45 min. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy.

Przygotowanie gnocchi

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach do momentu, aż zaczną robić się miękkie ale nie rozgotowane. Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skóry. Wyciskamy je przez prasę. Rozkładamy na stolnicy, dodajemy roztrzepane jajko, 120 g mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Pozostawiamy na 15 min.

Posypujemy stolnicę resztą mąki ziemniaczanej i przekładamy na nią gotowe ciasto. Rozwałkowujemy je na wałeczki i za pomocą ostrego noża kroimy na małe kawałeczki wielkości ok 2 cm. Delikatnie rolujemy każde powstałe gnocchi na tarkę aby nadać im charakterystyczny kształt. 

Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch. Za pomocą cedzaka wyjmujemy gnocchi i mieszamy z sosem. Na koniec oprószamy tartym serem pecorino romano.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra