• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GNOCCHI Z RICOTTĄ I SOSEM NA BAZIE PULPY MUTTI

GNOCCHI Z RICOTTĄ I SOSEM NA BAZIE PULPY MUTTI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na gnocchi:

  • 250 g ricotty odcedzonej na sitku
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 50 g sera Grana Padano ChNP
  • sól, pieprz
  • semolina
  • liście bazylii do dekoracji

Sos pomidorowy:

  • pulpa pomidorowa MUTTI
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

GNOCCHI Z RICOTTĄ I SOSEM NA BAZIE PULPY MUTTI

Sposób przygotowania:

W misce łączymy ricottę, jajka, ser Grana Padano, mąkę, sól i pieprz.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Bierzemy rondelek i podgrzewamy oliwę, a niej podsmażamy delikatnie ząbek czosnku. Następnie dodajemy pulpę pomidorową Mutti. Przez chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy kilka liści bazylii i wyłączamy sos.

Ciasto na gnocchi przekładamy na stolnicę oprószoną semoliną i lekko je wyrabiamy. Dzielimy na cztery części, a z każdej z nich formujemy wałeczek. Potem każdy z wałeczków kroimy na mniejsze części i formujemy gnocchi. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Gotowe odcedzamy, łączymy z sosem, dekorujemy bazylią i serwujemy!

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra