Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą
PRZYGOTOWANIE
Mozzarellę kroimy w kostkę i osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.
Cebulę i czosnek obieramy i cienko kroimy. Następnie podsmażamy je na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol i dodajemy pulpę pomidorową. Doprawiamy solą i gotujemy całość na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi.
W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano, sól i jajko. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy do otrzymania jednolitej i zwartej konsystencji.
Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na równe części. Formujemy wałeczki o średnicy ok 3 cm i wycinamy gnocchi o wielkości ok 2 cm. Gnocchi przekładamy na oprószony mąką blat.
Następnie gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane gnocchi łączymy z sosem pomidorowym. Dodajemy mozzarellę i delikatnie mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy liśćmi bazylii i świeżym pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.