• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

GNUDI AL GORGONZOLA PICCANTE ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 800 g szpinaku
  • 800 g ricotty
  • 200 g gorgonzoli
  • 100 g grana padano
  • 3 żółtka
  • 300 g mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 czerwone cebule cienko posiekane
  • 10 listków szałwii

Sposób przygotowania:

Gotujemy nasz szpinak w garnku w osolonej wodzie. Odciskamy go następnie z wody i cienko siekamy. Wrzucamy do jednej miski i widelcem dodajemy ricottę, żółtka jajek i starty Grana Padano, a także szczyptę gałki, sól, pieprz i parę łyżek mąki – wyrabiamy. Masa tutaj musi być bardzo zwarta (!) Tacę posypujemy mąką. Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, kładąc je na tacy i obtaczamy je w mące. Na malej patelni roztapiamy gorgonzolę z ½ szklanki mleka, mieszamy i gotujemy do uzyskania kremu. Dodajemy posiekaną szałwię i na oddzielnej patelni obsmażamy na oliwie, soli i pieprzu i łącznie z cebulami. Ugotujemy 5 litrów wody, a kiedy się ugotuje solimy i gotujemy nasze gnudi. Jak wypłyną na wierzch – wyciągamy cedzakiem, wylewamy na gnudi sos i posypujemy usmażoną  cebulką. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra