GOLONKA WIEPRZOWA BUTTERFLY PODANA Z SOSEM NA BAZIE ŻUBRÓWKI, Z TRAWĄ ŻUBROWĄ, CEBULKAMI I GROSZKIEM
PRZYGOTOWANIE
Mięso
Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy golonkę ze wszystkich stron. Jak tylko się zarumieni dodajemy Żubrówkę i odparowujemy alkohol. Golonkę zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka z gotującym się wywarem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok 15 min. Po upływie tego czasu golonkę odcedzamy i przekładamy na blachę do pieczenia.
Na patelnię, na której smażyliśmy golonkę, do sosu z Żubrówki dodajemy masło, a jak się rozpuści dodajemy skrobię kukurydzianą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy trawę żubrową i przykrywamy pokrywką.
Golonkę natłuszczamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku w skorupce, gałązką rozmaryny, tymianku i pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 30 min.
Dodatki
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę pancettę. Jak tylko się zarumieni dodajemy zblanszowane przez cebulki (cebulki wrzucamy do wrzątku na ok 1 min, a następnie przekładamy do zimnej wody). Następnie dodajemy groszek i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę wody.