• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

GOLONKA WIEPRZOWA Z SOSEM Z ŻUBRÓWKI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Mięso:

  • 600 g golonki wieprzowej butterfly
  • 3 l wywaru warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • 1 kieliszek żubrówki

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • garść trawy żubrowej

Dodatki:

  • 300 g groszku
  • 10 cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry pancetty
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

GOLONKA WIEPRZOWA BUTTERFLY PODANA Z SOSEM NA BAZIE ŻUBRÓWKI, Z TRAWĄ ŻUBROWĄ, CEBULKAMI I GROSZKIEM

PRZYGOTOWANIE

Mięso

Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy golonkę ze wszystkich stron. Jak tylko się zarumieni dodajemy Żubrówkę i odparowujemy alkohol. Golonkę zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka z gotującym się wywarem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok 15 min. Po upływie tego czasu golonkę odcedzamy i przekładamy na blachę do pieczenia. 

Na patelnię, na której smażyliśmy golonkę, do sosu z Żubrówki dodajemy masło, a jak się rozpuści dodajemy skrobię kukurydzianą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy trawę żubrową i przykrywamy pokrywką.

Golonkę natłuszczamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku w skorupce, gałązką rozmaryny, tymianku i pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 30 min.

Dodatki

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę pancettę. Jak tylko się zarumieni dodajemy zblanszowane przez cebulki (cebulki wrzucamy do wrzątku na ok 1 min, a następnie przekładamy do zimnej wody). Następnie dodajemy groszek i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę wody.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra