• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GRILLOWANA MAKRELA Z CYKORIĄ

GRILLOWANA MAKRELA Z CYKORIĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 świeże makrele
  • 2 cytryny
  • świeża mięta
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 250 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu BIO
  • 3 cykorie
  • 1 łyżka miodu akacjowego

GRILLOWANA MAKRELA Z CYKORIĄ

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczamy ryby, myjemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Wkładamy  przyprawy do brzucha każdej z nich, tniemy jedną cytrynę w plastry i także umieszczamy w rybach. Zawijamy każdą rybę w przesmarowaną oliwą i obsypaną przyprawami folię, wkładamy do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 25 min.

W międzyczasie myjemy sałatę i osuszamy ją, blanszujemy czosnek we wrzącej wodzie 6 razy przez 12 sekund, potem studzimy w lodzie i blendujemy z jogurtem, skórką oraz sokiem z cytryny, niewielką ilością oliwy  i pieprzem. Dodajemy świeżą miętę, już nie blendujemy, przyprawiamy sałatę sosem, otwieramy folię z rybami i układamy je na sałacie.

Doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem.

Jeśli używamy grilla na świeżym powietrzu, powinniśmy pamiętać, że ryba jest bardzo delikatna, więc nigdy nie grillujmy jej na bezpośrednim ogniu, ale trzymajmy ją z boku i użyjmy przy tym cienkiej folii, aby ryby nie rozpadały się.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra