GRILLOWANA MAKRELA Z CYKORIĄ
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczamy ryby, myjemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Wkładamy przyprawy do brzucha każdej z nich, tniemy jedną cytrynę w plastry i także umieszczamy w rybach. Zawijamy każdą rybę w przesmarowaną oliwą i obsypaną przyprawami folię, wkładamy do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 25 min.
W międzyczasie myjemy sałatę i osuszamy ją, blanszujemy czosnek we wrzącej wodzie 6 razy przez 12 sekund, potem studzimy w lodzie i blendujemy z jogurtem, skórką oraz sokiem z cytryny, niewielką ilością oliwy i pieprzem. Dodajemy świeżą miętę, już nie blendujemy, przyprawiamy sałatę sosem, otwieramy folię z rybami i układamy je na sałacie.
Doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli używamy grilla na świeżym powietrzu, powinniśmy pamiętać, że ryba jest bardzo delikatna, więc nigdy nie grillujmy jej na bezpośrednim ogniu, ale trzymajmy ją z boku i użyjmy przy tym cienkiej folii, aby ryby nie rozpadały się.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.