GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z MARCHEWKOWYMI CIASTECZKAMI
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczamy kurczaka z całej tkanki tłuszczowej i łącznej, kroimy w paski o grubości do 3 cm, marynujemy z miodem, sosem Ponzu, rozmarynem i czosnkiem.
Ścieramy marchewki na tarce, mieszamy mąkę z migdałami i tymiankiem, ubijamy żółtka z Parmigiano Reggiano i niewielką ilością mleka, a białka na sztywno. Dodajemy mieszankę do żółtek, w razie potrzeby dodajemy też odrobinę mleka. Dodajemy dobrze wymieszaną marchewkę i bardzo delikatnie białka jajek, smarujemy 6 foremek do muffinów oliwą z oliwek, posypujemy mąką i wypełniamy naszą mieszanką w ilości 3/4. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni przez 25 min.
Kroimy bardzo cienko pory i gotujemy na małym ogniu wraz z kurczakiem z solą, pieprzem, skórką z cytryny i marynatą aż kurczak zmięknie.
Wyjmujemy kurczaka i umieszczamy pod grillem w piekarniku, trzymamy dopóki nie będzie skarmelizowany, obracając co 2, 3 minuty.
Podawać kurczaka z porami i ciastkami marchewkowymi.
Podczas korzystania z grilla na wolnym powietrzu upewnijmy się, że usunęliśmy nadmiar marynaty z kurczaka. Przy czym nie może być też dużego płomienia i długiego czasu na grillu, aby mięso nie było suche. Kurczak jest dość delikatny, więc dlatego wymagany jest krótki czas grillowania.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.