• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z MARCHEWKOWYMI CIASTECZKAMI

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z MARCHEWKOWYMI CIASTECZKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 buteleczka sosu Kikkoman Ponzu
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 4 pory
  • czosnek
  • świeży rozmaryn, tymianek
  • 200 g marchewek
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 100 g startego Parmigiano Reggiano
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 średnie jajka
  • mleko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z MARCHEWKOWYMI CIASTECZKAMI

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczamy kurczaka z całej tkanki tłuszczowej i łącznej, kroimy w paski o grubości do 3 cm, marynujemy z miodem, sosem Ponzu, rozmarynem i czosnkiem.

Ścieramy marchewki na tarce, mieszamy mąkę z migdałami i tymiankiem, ubijamy żółtka z Parmigiano Reggiano i niewielką ilością mleka,  a białka na sztywno. Dodajemy mieszankę do żółtek, w razie potrzeby dodajemy też odrobinę mleka. Dodajemy dobrze wymieszaną marchewkę i bardzo delikatnie białka jajek, smarujemy 6 foremek do muffinów oliwą z oliwek, posypujemy mąką i wypełniamy naszą mieszanką w ilości 3/4. Pieczemy  w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni przez 25 min.

Kroimy bardzo cienko pory i gotujemy na małym ogniu wraz z kurczakiem z solą, pieprzem, skórką z cytryny i marynatą aż kurczak zmięknie.

Wyjmujemy kurczaka i umieszczamy pod grillem w piekarniku, trzymamy dopóki nie będzie skarmelizowany, obracając co 2, 3 minuty.

Podawać kurczaka z porami i ciastkami marchewkowymi.

Podczas korzystania z grilla na wolnym powietrzu upewnijmy się, że usunęliśmy nadmiar marynaty z kurczaka. Przy czym nie może być też dużego płomienia i długiego czasu na grillu, aby mięso nie było suche. Kurczak jest dość delikatny, więc dlatego wymagany jest krótki czas grillowania.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra