GRILLOWANA PIKANTNA WIEPRZOWINA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE
PRZYGOTOWANIE
Mięso wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotujemy marynatę: zmiażdżony czosnek (3), bardzo drobno posiekany szczypiorek, rozmaryn, sól, pieprz, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki TABASCO® Habanero, 3 łyżki miodu, skórkę z cytryny. Mięso kroimy w plastry o grubości do 2 cm i marynujemy w plastikowej torbie przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Obieramy korzenie pietruszki oraz ziemniaki, smarujemy je masłem, a następnie doprawiamy solą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy warzywa do złocistego koloru. Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i gotujemy na bardzo gorącej patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony. Tymczasem umieszczamy marynatę na patelni z winem i redukujemy sos do 1/3 – będzie to nasz sos do mięsa.
Wieprzowinę podajemy z pieczonymi korzeniami i ziemniakami oraz sałatką z rukoli i cytrynowym vinegrette.
Używając grilla ogrodowego najpierw wkładamy mięso na bezpośrednie ogrzanie, a następnie odkładamy na bok, gdzie ciepło nie jest tak wysokie, aby zakończyć gotowanie. Pamiętajmy o zwilżeniu mięsa od czasu do czasu marynatą.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.