• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GRILLOWANA PIKANTNA WIEPRZOWINA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE

GRILLOWANA PIKANTNA WIEPRZOWINA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • czosnek, szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 kg korzeni pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • świeży rozmaryn
  • 250 ml wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • TABASCO®Habanero
  • miód gryczany
  • rukola
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • musztarda Premium miodowa Develey
  • sól, pieprz

GRILLOWANA PIKANTNA WIEPRZOWINA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE

PRZYGOTOWANIE

Mięso wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. W  międzyczasie przygotujemy marynatę: zmiażdżony czosnek (3), bardzo drobno posiekany szczypiorek, rozmaryn, sól, pieprz, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki  TABASCO® Habanero, 3 łyżki miodu, skórkę z cytryny. Mięso kroimy w plastry o grubości do 2 cm i marynujemy w plastikowej torbie przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Obieramy korzenie pietruszki oraz ziemniaki, smarujemy je masłem, a następnie doprawiamy solą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy warzywa do złocistego koloru. Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i gotujemy na bardzo gorącej patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony. Tymczasem umieszczamy marynatę na patelni z winem i redukujemy sos do 1/3 – będzie to nasz sos do mięsa.

 

Wieprzowinę podajemy z pieczonymi korzeniami i ziemniakami oraz sałatką z rukoli i cytrynowym vinegrette.

Używając grilla ogrodowego najpierw wkładamy mięso na bezpośrednie ogrzanie, a następnie odkładamy na bok, gdzie ciepło nie jest tak wysokie, aby zakończyć gotowanie. Pamiętajmy o zwilżeniu mięsa od czasu do czasu marynatą.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra