PRZYGOTOWANIE
Chleb
Ciasto na chleb możemy wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Przesiewamy 300 g mąki, dodajemy ciepłą wodę, sól, drożdże i mieszamy na małych obrotach przez ok 2-3 min, ciasto na chleb musi się napowietrzyć. Zmieniamy tryb i zaczynamy wyrabiać ciasto na wyższych obrotach przez kolejne 2-3 min. Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz do piekarnika na funkcję „światło” lub „wyrastanie” na 35st C.
Nadzienie
Na dużej patelni dodajemy oliwę i cebulę, smażymy, aż się zeszkli.. Dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i smażymy przez ok 2 min. Dodajemy mieloną jagnięcinę i podsmażamy dopóki nie nabierze koloru, przez ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na chleb wyciągamy z piekarnika i dzielimy na 5 równych części. Z każdej z części formujemy w kulkę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschła i zaczynamy je wyrabiać. Każdą kulę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o średnicy ok 12 cm.
Na środek każdego placka wykładamy 1/5 mięsa. Brzegi składamy do środka robiąc na wierzchu świderek, tak żeby się skleiło. Jeżeli na cieście robią się jakieś bąbelki przekłuwamy je nożem żeby wypuścić ze środka powietrze.
Podgrzewamy patelnię. W momencie gdy patelnia będzie gorąca wrzucamy na nią chleb. Jak nabierze koloru przekładamy go na drugą stronę.
Gotowe chlebki przekładamy pod ściereczkę i odkładamy na bok. Całość obsypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorkami, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo pokrojoną pietruszką.