• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Gruziński chleb nadziewany jagnięciną i cebulką

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na chleb

  • 500 g mąki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • 10 g cukru
  • 7 g suchych drożdży

Nadzienie

  • 1 cienko pokrojona cebula
  • 1 łyżka nasion kolendry zmiażdżonych w moździerzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • sól
  • natka pietruszki
  • 500 g świeżych pomidorów

PRZYGOTOWANIE

Chleb

Ciasto na chleb możemy wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Przesiewamy 300 g mąki,  dodajemy ciepłą wodę, sól, drożdże i mieszamy na małych obrotach przez ok 2-3 min, ciasto na chleb musi się napowietrzyć. Zmieniamy tryb i zaczynamy wyrabiać ciasto na wyższych obrotach przez kolejne 2-3 min. Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz do piekarnika na funkcję „światło” lub „wyrastanie” na 35st C.

Nadzienie

Na dużej patelni dodajemy oliwę i cebulę, smażymy, aż się zeszkli..  Dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i smażymy przez ok 2 min. Dodajemy mieloną jagnięcinę i podsmażamy dopóki nie nabierze koloru, przez ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na chleb wyciągamy z piekarnika i dzielimy na 5 równych części. Z każdej z części formujemy w kulkę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschła i zaczynamy je wyrabiać. Każdą kulę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o średnicy ok 12 cm.

Na środek każdego placka wykładamy 1/5 mięsa. Brzegi składamy do środka robiąc na wierzchu świderek, tak żeby się skleiło. Jeżeli na cieście robią się jakieś bąbelki przekłuwamy je nożem żeby wypuścić ze środka powietrze.

Podgrzewamy patelnię. W momencie gdy patelnia będzie gorąca wrzucamy na nią chleb. Jak nabierze koloru przekładamy go na drugą stronę.

Gotowe chlebki przekładamy pod ściereczkę i odkładamy na bok. Całość obsypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorkami, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo pokrojoną pietruszką.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra