• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GRYCZANE GNOCCHI Z SEREM ASIAGO ChNP

GRYCZANE GNOCCHI Z SEREM ASIAGO ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 250 g mąki 00
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 żółtka
  • woda
  • sól

Składniki na sos:

  • 200 g sera asiago ChNP
  • 300 g mrożonego w liściach szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

GRYCZANE GNOCCHI Z SEREM ASIAGO ChNP

Przygotowanie gnocchi

Do miski przesiewamy obydwie mąki i mieszamy je ze sobą. Przekładamy je na stolnicę i formujemy w nich wgłębienie. W środek dodajemy żółtka, szczyptę soli i tworzymy zwartą masę dodając po trochu wody.

Uformowane ciasto obwijamy folią i odkładamy na 30 min do lodówki. 

Delikatnie formujemy wałki i kroimy je ostrym nożem na małe kawałki wielkości ok 2cm. Do uformowania kształtu możemy użyć widelca. Przygotowane gnocchi odstawiamy na bok.

Przygotowanie sosu

Na patelni smażymy obrany i wyciśnięty czosnek, cienko pokrojony seler naciowy z odrobiną oliwy, soli i pieprzu. Dodajemy odmrożony, wysuszony i pokrojony szpinak. Gotujemy przez 5 min. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok.

 

Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy przygotowane wcześniej gnocchi. Gotujemy je do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy za pomocą cedzaka i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i oprószamy serem i czarnym pieprzem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra