• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Grzanki z grzybami, serem Pecorino ChNP i Prosciutto Toscano ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 8 plasterków Prosciutto Toscano ChNP
  • 8 plasterków chleba tostowego
  • 160 g świeżego sera Pecorino ChNP
  • 300 g pieczarek lub grzybów portobello
  • 70 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Myjemy grzyby, osuszamy je ściereczką, a następnie kroimy w plasterki.

Na patelnię z nieprzywierającą powłoką dodajemy oliwę i ugnieciony ząbek czosnku. Jak tylko czosnek się zarumieni zdejmujemy go z patelni i wrzucamy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, przykrywamy pokrywką i podsmażamy przez ok 10 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy grzyby do momentu, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia.

Na osobnej patelni podsmażamy na maśle kromki chleba tostowego.

Przekładamy podsmażone kromki chleba na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy kawałki sera Pecorino, a następnie podsmażone grzyby.

Grzanki wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i czekamy, aż ser się roztopi.

Wyjmujemy grzanki z piekarnika i na każdej układamy plasterek Prosciutto i oprószamy posiekaną pietruszką.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra