• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
GULASZ Z DZIKA Z POLENTĄ I WARZYWAMI

GULASZ Z DZIKA Z POLENTĄ I WARZYWAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g polenty instant
  • 2 kg wody
  • 1 kg dziczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • liść laurowy
  • 1 świeża peperoncino
  • 200 g wytrawne białe wino
  • 200 g wytrawne czerwone wino
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 2 jabłka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

GULASZ Z DZIKA Z POLENTĄ I WARZYWAMI

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do zimnej, gazowanej wody na 30 minut. Odsączamy i osuszamy, wrzucamy na patelnię z czosnkiem: obranym i zmiażdżonym wraz z rozmarynem, listkiem laurowym, peperoncino i obranymi jabłkami.

Rumienimy wszystko na oliwie z oliwek aż do chwili, kiedy zaobserwujemy złoty kolor składników.

Doprawiamy solą, pieprzem, a gdy mięso nie będzie jeszcze brązowe, dodajemy wina: białe oraz czerwone. Gotujemy aż składniki wchłoną cały sos.  Dodajemy pomidory i gotujemy do momentu kiedy będą miękkie. Przygotowujemy polentę według wskazówek na opakowaniu. Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek. Serwujemy polentę wraz z gulaszem. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra