• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Indonezyjskie krewetki w chrupiącej panierce z kokosa i wanilii

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na krewetki

  • 800 g krewetek
  • 4 główki kapusty pak choi
  • 2 laski wanilii

Składniki na sos z kokosa i tamaryndowca

  • 1 duża obrana cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 cm tartego imbiru
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka koncentratu z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • olej ryżowy
  • 4 świeże krojone pomidory
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE SOSU

Grubo kroimy cebulę, czosnek, imbir, oczyszczoną z pestek papryczkę chili i wrzucamy do blendera. Dodajemy 1/2 wiórków kokosowych, koncentrat z tamaryndowca, kolendrę, kminek, kurkumę, płatki z chili i blendujemy do uzyskania jednolitej pasty.

Na patelni podgrzewamy olej ryżowy, przekładamy przygotowaną wcześniej w blenderze masę i smażymy przez ok 5-6min ciągle mieszając. Na patelnię dodajemy pomidory, mleko kokosowe, wodę i mieszamy dopóki się nie zagotuje. Gotujemy przez ok 10min, doprawiamy solą i pieprzem i wyłuskanymi wcześniej nasionami wanilii.

Pak choi kroimy w 3 cm kawałki i wrzucamy do sosu.

Oczyszczone i obrane krewetki wrzucamy do miski z pozostałymi wiórkami kokosowymi i podsmażamy na patelni z olejem ryżowym przez ok 1 min.

Sos curry serwujemy z ułożonymi na wierzch krewetkami i posypujemy świeżą kolendrą.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra