• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na surówkę:

  • 1 młoda cukinia
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 duża marchewka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i cukier

Składniki na indyka:

  • 1 pierś indyka (około 1kg)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki chilli w płatkach
  • 1 ½ łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 garść natki kolendry

PRZYGOTOWANIE

Cukinię i ogórka kroimy w cienkie plasterki, marchewkę w słupki (na szybko można też zetrzeć ją na grubych oczkach tarki), natkę pietruszki siekamy drobno. Warzywa wrzucamy do miski, mieszamy z sokiem wyciśniętym z całej limonki, oliwą, solą i cukrem – do smaku. Odstawiamy do lodówki by warzywa przegryzły się z sosem.

Indyka kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, przyprawiamy je solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a gdy będzie gorący układamy na nim kawałki mięsa. Mięso smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z jednej strony. Gdy pierś indyka już trafi na patelnię nie dotykamy jej, nie przewracamy co chwilę na drugą stronę, nie nakłuwamy widelcem, nie mieszamy – dajemy jej spokojnie nabierać złotego koloru.

W tym czasie w misce mieszamy sos – masło orzechowe rozprowadzamy z wodą, sosem sojowym, chilli (na początek pół łyżeczki, później możemy dodać więcej), startym imbirem oraz czosnkiem, a także szczyptą soli.

Gdy indyk podsmażył się z jednej strony (powinno to mu zająć około 5 minut) przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy sos orzechowy i całość dusimy na niedużym ogniu przez około 20 minut. Próbujemy sosu i ewentualnie go doprawiamy.

Orzechy siekamy drobno, przydadzą się do podania indyka.

Gdy mięso jest miękkie, a sos się zredukował możemy wyłączyć ogień i zostawić całość na 5 minut, by indyk odpoczął.

Po tym czasie – nakładamy. Na deskę wyjmujemy kawałek mięsa, kroimy je w ukośne plastry i układamy na talerzu wraz z kilkoma łyżkami sosu. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i kolendrą, obok układamy porcję surówki. Idealnie pasuje do tego ryż basmati.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Desery

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra