• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na sos:

  • 5 łyżek sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ostra papryczka do smaku

Składniki na omlet:

  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • 250g makaronu soba
  • świeże, chrupiące warzywa – np. marchewka, rzodkiewka, ogórek, cukinia, kapusta (np.pak choi), por, kiełki
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Nasiona sezamu wysypujemy na suchą patelnię i na średnim ogniu prażymy je na złoty kolor. Następnie 4 łyżki przesypujemy do blendera i mielimy dość drobno. Pozostałą łyżkę odkładamy do dekoracji gotowego dania. Do blendera dodajemy sos sojowy, tahini, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, starty imbir oraz płatki ostrej papryczki (początkowo wystarczy szczypta). Całość blendujemy do połączenia składników. Dodajemy około 3 łyżek wody, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos odstawiamy.

Przygotowujemy omlety. Jajko wbijamy do miski, mieszamy z łyżeczką zimnej wody i szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie roztrzepane jajko wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oleju. Smażymy jak naleśnik, przewracając po około 2 minutach na drugą stronę. Omlet zdejmujemy z patelni i dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma jajkami. Usmażone placuszki zwijamy w rulon i kroimy w cieniutkie paseczki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy ponownie. Następnie kluski mieszamy z połową przygotowanego sosu i nakładamy do miseczek.

Jeżeli nie zajęliśmy się tym wcześniej to teraz obieramy i kroimy warzywa. Pięknie wyglądają pokrojone w równe, cienkie słupki (np. marchewka, rzodkiewka i ogórek) lub wstążki (np. marchewka, ogórek i cukinia). Wybrane warzywa układamy na makaronie.

Do warzyw w miseczkach dołączają też tasiemki z omletu, odrobina dodatkowego sosu i posiekany szczypiorek oraz uprażony sezam.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Desery

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra