• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ryż:

  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 ½ szklanki mleka kokosowego

Składniki na sos:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

Ryż płuczemy na sitku, aż woda, która wypływa jest przezroczysta. Następnie przekładamy go do miski i moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.

Namoczony ryż jeszcze raz przelewamy na sitko, po czym umieszczamy w garnku i zalewamy półtorej szklanki mleka kokosowego. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu ryż zostawiamy ciągle przykryty na kolejne 10-15 minut.

Przygotowujemy sos kokosowy. Mleko mieszamy dokładnie z cukrem, solą i mąką ziemniaczaną, po czym gotujemy na niedużym ogniu przez około 5 minut aż zgęstnieje.

Mango obrać, pokroić w ładną kostkę, wrzucić do miseczki. Zetrzeć do niego skórkę z limonki (z całej lub z części w zależności od upodobań) i dodać sok z połowy owocu.

Cukier rozgrzać na średnim ogniu na patelni, a gdy się rozpuści i nabierze leciutko bursztynowego koloru dodać sezam, migdały i wiórki kokosowe. Mieszać chwilę razem, by bakalie pokryły się karmelem i nabrały złotego koloru.

Możemy nakładać deser. Porcję ryżu układamy na talerzu lub w miseczce (możemy zrobić to przy pomocy łyżki, foremki, ringu…). Ryż polewamy obfitą porcją sosu kokosowego, obok lub na ryżu układamy mango, a wszystko dekorujemy chrupiącą posypką.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Desery

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra