Sposób przygotowania:
Pasta:
Na stół wysypujemy mąkę tworząc kopiec, dodajemy szczyptę soli, robimy dziurę po środku i dodajemy trzy jajka. Następnie łączymy składniki widelcem, potem pracujemy ręcznie, aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Pozostawiamy na 10 minut.
Następnie rozciągamy ciasto na posypanym mąką stole za pomocą wałka lub specjalnej maszynki. Następnie za pomocą foremki wycinamy kwadraty o wymiarach około 4 cm na 4 cm.
Bierzemy mały kwadrat, składamy go w trójkąt i dociskamy do siebie oba końce razem. Teraz bierzemy dwa końce trójkąta, łączymy ich dwa brzegi dobrze przyciskając. Postępujemy tak z pozostałą ilością ciasta.
Sos:
Moczymy mule w zimnej, osolonej wodzie przez kilka godzin często ją zmieniając. Czyścimy mule szczególnie dbając o to, by usunąć charakterystyczne wąski.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mule, przykrywamy i potrząsamy co jakiś czas. Kiedy muszelki otworzą się, zdejmujemy owoce morza z ognia, a te, które się nie otworzyły, wyrzucamy. Następnie filtrujemy wodę z muli przez sitko z gazą i odstawiamy na bok.
W dużym rondlu smażymy szalotki, czosnek i chili – drobno posiekane; następnie dodajemy puszkę pomidorów MUTTI Ciliegini. Gdy pomidor się skurczy, dodajemy małże – częściowo obrane ze skorupek i posiekane. Zostawiamy tylko kilka całych kawałków do dekoracji dania.
Dodajemy białe wino, zwiększamy ogień, aby szybko odparowało.
Dodajemy teraz częściowo ugotowane ciasto, przefiltrowaną wodę z muli i przykrywamy, aby zakończyć gotowanie naszych ingannapreti.
Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie niewielką ilością oliwy.