• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

INGANNAPRETI Z MULAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 350 g mąki 00
  • 3 jajka
  • szczypta drobnej soli

Sos:

  • 1 kg muli
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • peperoncino
  • szklanka białego wina
  • puszka pomidorów MUTTI Ciliegini
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta:

Na stół wysypujemy mąkę tworząc kopiec, dodajemy szczyptę soli, robimy dziurę po środku i dodajemy trzy jajka. Następnie łączymy składniki widelcem, potem pracujemy ręcznie, aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Pozostawiamy na 10 minut.

Następnie rozciągamy ciasto na posypanym mąką stole za pomocą wałka lub specjalnej maszynki. Następnie za pomocą foremki wycinamy kwadraty o wymiarach około 4 cm na 4 cm.

Bierzemy mały kwadrat, składamy go w trójkąt i dociskamy do siebie oba końce razem. Teraz bierzemy dwa końce trójkąta, łączymy ich dwa brzegi dobrze przyciskając. Postępujemy tak z pozostałą ilością ciasta.

Sos:

Moczymy mule w zimnej, osolonej wodzie przez kilka godzin często ją zmieniając. Czyścimy mule szczególnie dbając o to, by usunąć charakterystyczne wąski. 

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mule, przykrywamy i potrząsamy co jakiś czas. Kiedy muszelki otworzą się, zdejmujemy owoce morza z ognia, a te, które się nie otworzyły, wyrzucamy. Następnie filtrujemy wodę z muli przez sitko z gazą i odstawiamy na bok. 

W dużym rondlu smażymy szalotki, czosnek i chili – drobno posiekane; następnie dodajemy puszkę pomidorów MUTTI Ciliegini. Gdy pomidor się skurczy, dodajemy małże – częściowo obrane ze skorupek i posiekane. Zostawiamy tylko kilka całych kawałków do dekoracji dania.

Dodajemy białe wino, zwiększamy ogień, aby szybko odparowało.

Dodajemy teraz częściowo ugotowane ciasto, przefiltrowaną wodę z muli i przykrywamy, aby zakończyć gotowanie naszych ingannapreti.

Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie niewielką ilością oliwy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra