Sposób przygotowania:
Involtini, czyli mini roladki
Usuwamy skórkę z filetów, umieszczając je następnie między 2 arkuszami papieru do pieczenia, delikatnie poklepując je tłuczkiem, aby były cienkie; umieszczamy je w pojemniku skrapiając sokiem z pomarańczy, solą, pieprzem i oliwą – zostawiamy na godzinę. Po tym czasie, bierzemy trochę soku z marynaty, dodajemy do niego bułkę tartą, starte grubo pistacje i wypełniamy powstałym nadzieniem filety, formując involtini o kształcie turbanów – zamykając je wykałaczkami lub szczypiorkiem. Dusimy je teraz z małą ilością oliwy na patelni przez około 8 minut, łączymy z białym winem i gotujemy do momentu, aż całe wino odparuje.
Sałatka z kalafiora – receptura autorska
Rozgrzewamy piekarniki do 200°, myjemy kalafiora, usuwamy liście oraz korzeń I dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy, soli i pieprzu. Mieszamy uważnie i umieszczamy je na blasze do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem i pieczemy na najwyższym piętrze piekarnika przez 18-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Kalafior musi być chrupiący i w kolorze złotym (jeśli używamy białego). Pod koniec pieczenia wyciągamy kalafiora z piekarnika i umieszczamy go w salaterce. Wrzucamy oliwki, kapary, anchois, zmieloną paprykę, wlewamy pozostałą ilość oliwy, a także skórkę z cytryny; mieszamy dokładnie i schładzamy.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.