• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

INVOLTINI Z DORSZA Z SAŁATKĄ Z KALAFIORA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Involtini z dorsza (na 4 porcje):

  • 2 filety z dorsza
  • 1 pomarańcza
  • trochę kopru
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • bułka tarta
  • garść pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • do zamknięcia involtini: wykałaczki lub szczypiorek

Sałatka z kalafiora (na 4 porcje):

  • 1 kalafior (lepiej użyć kalafiora w różnych kolorach)
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 8 filetów anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • skórka z cytryny
  • zmielona papryka chili
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Involtini, czyli mini roladki

Usuwamy skórkę z filetów, umieszczając je następnie między 2 arkuszami papieru do pieczenia, delikatnie poklepując je tłuczkiem, aby były cienkie; umieszczamy je w pojemniku skrapiając sokiem z pomarańczy, solą, pieprzem i oliwą – zostawiamy na godzinę. Po tym czasie, bierzemy trochę soku z marynaty, dodajemy do niego bułkę tartą, starte grubo pistacje i wypełniamy powstałym nadzieniem filety, formując involtini o kształcie turbanów – zamykając je wykałaczkami lub szczypiorkiem. Dusimy je teraz z małą ilością oliwy na patelni przez około 8 minut, łączymy z białym winem i gotujemy do momentu, aż całe wino odparuje.

Sałatka z kalafiora – receptura autorska

Rozgrzewamy piekarniki do 200°, myjemy kalafiora, usuwamy liście oraz korzeń I dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy, soli i pieprzu. Mieszamy uważnie i umieszczamy je na blasze do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem i pieczemy na najwyższym piętrze piekarnika przez 18-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Kalafior musi być chrupiący i w kolorze złotym (jeśli używamy białego). Pod koniec pieczenia wyciągamy kalafiora z piekarnika i umieszczamy go w salaterce. Wrzucamy oliwki, kapary, anchois, zmieloną paprykę, wlewamy pozostałą ilość oliwy, a także skórkę z cytryny; mieszamy dokładnie i schładzamy.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra