• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
roladki z cukinii przepis

INVOLTINI Z CUKINII I BAKŁAŻANA NADZIEWANE SEREM RICOTTA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Involitini:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 300 g sera Ricotta Galbani
  • 50 g sera Grana Padano
  • 300 g boczku
  • 100 g prażonych orzechów

Sos:

  • 2 puszki polpy pomidorowej Mutti
  • 5-6 liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Myjemy cukinię i bakłażany, kroimy je wzdłuż. Wkładamy boczek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż będzie chrupiący – pozwalamy mu ostygnąć, a następnie kruszymy go.

Mieszamy ricottę ze startym Grana Padano, boczkiem, posiekanymi orzechami, łyżką oliwy i szczyptą soli oraz pieprzu. Łączymy wszystko, aż uzyskamy gładki krem.

Myjemy i osuszamy bakłażany oraz cukinie, grillujemy je przez kilka minut po obu stronach na nieprzywierającej patelni. Następnie przenosimy na talerz, aby ostygły.

Na każdym plastrze bakłażana i cukinii rozkładamy łyżkę kremu z ricotty, rozprowadzamy i zwijamy. Na koniec przebijamy wykałaczką, otrzymując w ten sposób involtini.

Sos

Na patelni rumienimy czosnek, dodajemy polpę pomidorową Mutti, gotujemy10 minut, następnie rwiemy listki bazylii, dodajemy i wyłączamy ogień.

Kompozycja dania

Umieszczamy nasze involtini na talerzu, a następnie polewamy sosem pomidorowym i podajemy ciepłe.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra