PRZYGOTOWANIE
Oczyszczone sardynki otwieramy, odcinamy głowy i płetwy, zostawiając ogony. Płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do zamarynowania w marynacie z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Odcedzamy ricottę z serwatki, dodajemy ¾ mieszanki z bułki tartej i ziół, dodajemy tarty ser Pecorino Romano, orzeszki piniowe, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Każdą sardynkę napełniamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczką, aby zapobiec wypłynięciu farszu podczas pieczenia.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy involtini z sardynek i skrapiamy je odrobiną oliwy. Całość smarujemy pozostałą ilością farszu.
Involtini pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15 min.