• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

INVOLTINI Z SARDYNEK Z ZIOŁOWĄ RICOTTĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g wypatroszonych sardynek
  • 100 g sera Ricotta
  • 60 g bułki tartej
  • 40 g tartego sera Pecorino Romano ChNP
  • 25 g orzeszków pinii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczone sardynki otwieramy, odcinamy głowy i płetwy, zostawiając ogony. Płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do zamarynowania w marynacie z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.

Odcedzamy ricottę z serwatki, dodajemy ¾ mieszanki z bułki tartej i ziół, dodajemy tarty ser Pecorino Romano, orzeszki piniowe, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Każdą sardynkę napełniamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczką, aby zapobiec wypłynięciu farszu podczas pieczenia.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy involtini z sardynek i skrapiamy je odrobiną oliwy. Całość smarujemy pozostałą ilością farszu. 

Involtini pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15 min. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra