PRZYGOTOWANIE
W garnku zagotowujemy bulion rybny. Jak tylko zacznie się gotować dodajemy do niego małże i krewetki. Gotujemy przez 1 min, wyciągamy i przekładamy w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebule, pokrojoną marchewkę, pokrojonego pora i pokrojoną łodygę selera. Wszystko delikatnie podsmażamy przez ok 10 min. Dodajemy koperek i parę ziaren pieprzu. Dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy przez 5min. Powoli dodajemy ciepły bulion rybny. Gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleko. Dodajemy krewetki, małże i ostrygi razem z przefiltrowaną z nich wodą i wszystko gotujemy przez 1 min.
Gotowy chowder serwujemy w miseczce z łyżeczką śmietany, posypany pokrojoną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.