• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Irlandzki mini chowder z ostryg, małży i krewetek

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 litr bulionu rybnego
  • 300 g oczyszczonych małży
  • 200 g oczyszczonych ogonów krewetek
  • 8 ostryg
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula cienko pokrojona
  • 1 marchewka cienko pokrojona
  • 1 por cienko pokrojony
  • 1 łodyga selera cienko pokrojona
  • 15 g koperku pokrojonego
  • czarny pieprz
  • 0,5 l mleka
  • 50 g mąki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 g liści pietruszki cienko pokrojonej

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotowujemy bulion rybny. Jak tylko zacznie się gotować dodajemy do niego małże i krewetki. Gotujemy przez 1 min, wyciągamy i przekładamy w ciepłe miejsce.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebule, pokrojoną marchewkę, pokrojonego pora i pokrojoną łodygę selera. Wszystko delikatnie podsmażamy przez ok 10 min.  Dodajemy koperek i parę ziaren pieprzu. Dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy przez 5min. Powoli dodajemy ciepły bulion rybny. Gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleko. Dodajemy krewetki, małże i ostrygi razem z przefiltrowaną z nich wodą i wszystko gotujemy przez 1 min.

Gotowy chowder serwujemy w miseczce z łyżeczką śmietany, posypany pokrojoną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra