Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z jabłek usuwamy środki i kroimy owoce w plastry o grubości 1,5/2 mm. Masło roztapiamy, i przestudzone mieszamy z Sambucą. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy warstwą jabłek, układając je bardzo ciasno i starannie- po upieczeniu dno będzie wierzchem potrawy. Warstwę jabłek smarujemy masłem z sambucą. Powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich jabłek. Owoce przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia i przykrywamy podwójną warstwą folii aluminiowej. Pieczemy przez 90 minut. PO tym czasie wyjmujemy owoce z piekarnika, zdejmujemy warstwę folii aluminiowej oraz papieru. Następnie dociskamy owoce szpatułką, przykrywamy papierem i wkładamy do pieca na kolejne 90 minut. Jabłka powinny być mocno zbite i zarumienione. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Rozkładamy ciasto francuskie- kawałek powinien być nieco większy niż forma do terrine. Umieszczamy je pomiędzy dwoma formami do pieczenia, do których nie przywrze ciasto i pieczemy je przez ok. 10-20 minut. Gdy będzie zarumienione i chrupiące pozostawiamy do ostygnięcia na kratce. Następnie przekładamy terrine na jabłka i obkrawamy boki. Serwujemy z porcją bitej śmietany.
Jabłkowy terrine
czas wykonania: 120 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 80g stopionego, niesolonego masła
- 4 łyżki Sambuca
- ½ gotowego ciasta francuskiego