• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Jabłkowy terrine

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 120 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 80g stopionego, niesolonego masła
  • 4 łyżki Sambuca
  • ½ gotowego ciasta francuskiego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z jabłek usuwamy środki i kroimy owoce w plastry o grubości 1,5/2 mm. Masło roztapiamy, i przestudzone mieszamy z Sambucą. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy warstwą jabłek, układając je bardzo ciasno i starannie- po upieczeniu dno będzie wierzchem potrawy. Warstwę jabłek smarujemy masłem z sambucą. Powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich jabłek. Owoce przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia i przykrywamy podwójną warstwą folii aluminiowej. Pieczemy przez 90 minut. PO tym czasie wyjmujemy owoce z piekarnika, zdejmujemy warstwę folii aluminiowej oraz papieru. Następnie dociskamy owoce szpatułką, przykrywamy papierem i wkładamy do pieca na kolejne 90 minut. Jabłka powinny być mocno zbite i zarumienione. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Rozkładamy ciasto francuskie- kawałek powinien być nieco większy niż forma do terrine. Umieszczamy je pomiędzy dwoma formami do pieczenia, do których nie przywrze ciasto i pieczemy je przez ok. 10-20 minut. Gdy będzie zarumienione i chrupiące pozostawiamy do ostygnięcia na kratce. Następnie przekładamy terrine na jabłka i obkrawamy boki. Serwujemy z porcją bitej śmietany.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra