Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na bok.
Przygotowujemy ciasto: posiekany kalafior rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego w trybie pulsacyjnym do mementu aż będzie bardzo drobny. Masę przekładamy do miski, którą można używać w kuchence mikrofalowej. Przykrywamy miskę i podgrzewamy przez ok. 4-5 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki. Odstawiamy na bok i czekamy aż warzywo ostygnie. Następnie do kalafiora dodajemy jajka, mozarrellę, parmezan, czosnek, sól i pieprz.
Za pomocą łyżką do lodów przekładamy masę na papier do pieczenia i formujemy okrągłe placki. Pieczemy przez 10-12 minut, do czasu, gdy kalafiorowe spody będą zarumienione. Następnie każdy spód smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozarrellą oraz układamy listki bazylii. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 3-4 minuty, do czasu, aż ser się roztopi. Podajemy wyciągnięte prosto z pieca.