• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Kalafiorowa mini pizza

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Sos

  • 300 g sosu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli porwanej na kawałki
  • 10 g liści bazylii

Spód

  • 1 główka kalafiora, drobno posiekana
  • 2 jaja
  • 2 kulki mozzarelli porwanej na drobne kawałki
  • 30 g startego Parmigiano Reggiano
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała, drobno posiekana cebula
  • sól
  • świeżozmielony czarny pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na bok.

Przygotowujemy ciasto: posiekany kalafior rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego w trybie pulsacyjnym do mementu aż będzie bardzo drobny. Masę przekładamy do miski, którą można używać w kuchence mikrofalowej. Przykrywamy miskę i podgrzewamy przez ok. 4-5 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki. Odstawiamy na bok i czekamy aż warzywo ostygnie. Następnie do kalafiora dodajemy jajka, mozarrellę, parmezan, czosnek, sól i pieprz.

Za pomocą łyżką do lodów przekładamy masę na papier do pieczenia i formujemy okrągłe placki. Pieczemy przez 10-12 minut, do czasu, gdy kalafiorowe spody będą zarumienione. Następnie każdy spód smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozarrellą oraz układamy listki bazylii. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 3-4 minuty, do czasu, aż ser się roztopi. Podajemy wyciągnięte prosto z pieca.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra