Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem, kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie układamy na arkuszu papierowym i przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15-20 minut, ale nie pozwalamy im zbytnio zbrązowieć. W głębokim garnku wlewamy nieco oliwy z oliwek i smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę (sauté), pory, czosnek i seler, do momentu aż będą miękkie. Dodajemy sól, gotowego już kalafiora, i mieszamy aż dobrze się połączą. Gotujemy 2 minuty.
Dodajemy wywar i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy przez 5 minut. Wkładamy do blendera razem z Parmigiano i blendujemy aż do momentu, aż masa będzie gładka. Przed podaniem wkładamy wszystko ponownie do garnka, a przed podaniem oprószamy pieprzem cayenne.